60 VUOTTA ALAMÄKIHIIHTOA

60 VUOTTA ALAMÄKIHIIHTOA

Tänään (11.2.2021) 80 vuotta täyttävä Erkki Katajapuu on yksi suomalaisen alppihiihdon edelläkävijöistä.

Erkki on yhä tuttu näky Himoksen lumilla. 80-vuotias alppitaituri valmentaa alppiseura Himoskin masterlaskijoita maanantai-iltaisin, opastaa laskijoita rinnepartiovuoroillaan ja nauttii laskettelusta.

– Syksyllä päätin, että en enää valmenna. Kirjoitin jo erokirjeenkin, mutta sitten iski identiteettikriisi. Tuntui kurjalta luopua laskukavereista. On mukava tehdä sitä, minkä osaa.

Niinpä Erkki sopi seuran johdon kanssa, että hän vetää kuluvalla kaudella yhdet treenit viikossa.

Himoskin masterlaskijat, tai huru-ukot ja -akat niin kuin masterit itse itseään kutsuvat, ovat seuran aktiivisimpia treenaajia. Treenejä on neljänä päivänä viikossa.

Seurassa on kymmenkunta kilpailuja kiertävää masterlaskijaa, harjoitteluringissä laskijoita on yli 20.  Mastersarjoja pääsevät laskemaan yli 30-vuotiaat.

-En ole mikään ihmeellinen näky Himoksella. Tässä mäessä meitä 80-vuotiaita masterlaskijoita on kolme. Kaarlo Lahtinen kilpailee yhä ja Kauko Ruuska toimii valmentajaparinani. Kun olemme kaikki treeneissä, kasassa on 260 vuotta alamäkikokemusta.

Porschella Kaipolan pujottelukisoihin

Kuuteen vuosikymmeneen mahtuu monta tarinaa. Kuten se, kun nuorimies Katajapuu oli kavereineen matkalla Jyväskylästä Jämsän Kaipolaan pujottelukisoihin. Jämsän mäkeen mentiin bussilla. Bussista hypättiin ulos Viiskulmassa, heitettiin sukset olalle ja lähdettiin kävelemään kohti Kaipolaa.

-Ohi ajoi vaaleanharmaa Porsche. Auto pysähtyi ja Häkkisen Kalevi kehotti hyppäämään kyytiin. Niinpä menimme suksinemme ahtaaseen urheiluautoon ja teimme näyttävän sisääntulon.

Erkin alamäkielämä alkoi 1950-luvulla. Kilpailuun ja ratalaskuun kipinän sytytti Erkin liikunnanopettaja Juhani Miettinen.

Ensimmäiset pujottelusukset Erkki teki itselleen vuonna 1959. Siitä alkoi kymmenen vuotta kestänyt kilpaura.

-Koska SM-mitalia ei tullut, lopetin kilpailemisen. Ja mitä tekee laskija, joka ei itse osaa? Rupeaa opettamaan. Vierestä on helppo sanoa, mitä pitäisi tehdä.

Kilpauran jälkeen Erkki opetti alppihiihtoa muun muassa Sallan Nalleissa ja Yhdysvalloissa New Hampshiressä ja toimi hiihto-oppaana Itävallan Zell am Seessa. Valmennusuran hän aloitti tyttärensä Niinan innostuttua keppien hakkaamisesta.

Freestylelaskemisen pioneeri

Erkki ei ole tyytynyt pelkästään keppien kiertämiseen.

Hän on yksi freestylelaskemisen pioneereista. Erkki oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä lajiseuraa, Jyväskylän Freestyleseuraa 1977.

Lajin markkinointiin kuului muun muassa toritapahtumissa vesialtaaseen hyppiminen.

Samoihin aikoihin Laajavuoressa treenasi myös Matti Nykänen. Erkki muistelee Nykäsen kerran kommentoineen freestylelaskijoiden volttihyppyharjoituksia.

-Nykänen totesi, että kyllä me alhaalla uskallamme hyppiä, mutta emme hyppyrimäestä. Lupasi hypätä meidän volttihyppyristämme, jos joku meistä kipuaa mäkihyppytorniin.

Timo Toikka nappasi pujottelusuksensa kainaloon ja hyppäsi mäkihyppyristä.

-Matti hyppäsi autoon ja ajoi pois.

Titaanilla vahvistettu lantio

-Ekan SM-mitalin sain masterkisoissa, 60-vuotispäivänäni, Himoksen Mukkelissa.

Pujottelupronssi jäi viikonlopun ainoaksi mitaliksi, sillä illan syntymäpäiväjuhlat verottivat sunnuntain kisakuntoa.

Masterkisoja Erkki kiersi 2000-luvun alkuvuodet, vuoteen 2007 ja Pyhätunturin kisoihin saakka. Niistä kisoista Erkki lähti ambulanssilla, lantio murtuneena.

-Se oli suurpuikkaa ja toinen lasku. Johdin reilusti. Sitten tapahtui jotain, lensin ja tömähdin rinteeseen huonossa kulmassa.

Erkki vietiin ensin ambulanssilla Rovaniemen sairaalaan kuvattavaksi. Lantio oli murtunut kahdesta kohdasta ja sisäinen verenvuoto lisäsi vamman vakavuutta. Lumimyrskyn takia sairaalan helikopteri ei voinut nousta ilmaan ja Erkki sai kyydin Oulun sairaalaan rajavartioston helikopterilla.

-Lantio laitettiin kasaan titaaniruuveilla. Olin sairaalassa kolme kuukautta. Seuraavana syksynä olin jo rinteessä, mutta kovaa en enää laske.

Onnekseen Erkillä oli takanaan valmentajaura ja hän löysi uuden tarkoituksen alamäkielämälleen mastervalmentajana.

Himokselle Jyväskylän Kauppakadulta

Erkin ja Himoksen tiet yhdistyivät Himoksen avausvuonna 1984.

-Olin silloin hiihdonopettajana Riihivuoressa. Tapasin Päivin (Kuokkasen) ja Jussin (Ojalan) Jyväskylän Kauppakadulla ja Päivi toivotti minut tervetulleeksi Himoksen opettajaksi.

Erkki on viihtynyt Himoksen rinteissä mainiosti. Rinteet ovat hyvät ja hyvin hoidetut. Himoksella on myös eteläisen Suomen mittapuussa ainutlaatuisen jyrkkiä rinteitä.

-Täällä kaikki on kohdallaan. Alppiseuralla on hyvät harjoitteluolosuhteet, eikä meiltä ole liikaa vaadittu.

Kun takana on 60 vuotta alamäkihiihtoa, voi sitä kutsua rakkaudeksi lajiin.

-Tuon rakkauden olen tartuttanut myös kahteen tyttäreeni ja vaimooni, jotka kaikki ovat olleet hiihdonopettajina. Nyt 8-vuotias tyttärenpoika laskee Laajavuoren freestylekoulussa – ympyrä sulkeutuu.

Artikkeli on julkaistu 11.2.2021.