Hei, me tykitetään

Hei, me tykitetään

Yksi, kaksi… lumeta! Himoksen lumetuksen lähtölaskenta lausuttiin sunnuntaina hieman ennen puolta yötä pakkasmittarin tipahtaessa -4 asteen lukemiin. Ensimmäiset tykit oli kuljetettu asemiinsa jo aiemmin viikolla odottamaan sunnuntaille luvattua pakkassäätä.

Murrin rinteessä, Peikkorinteessä ja länsirinteiden alaosassa puhaltaa tällä erää noin 17 puhallintykkiä. Tosin päiväsaikaan lumentuotto on niin ja näin lämpömittarin keikkuessa alaosassa hädin tuskin 1-2 pakkasasteessa. Sääennusteen ollessa kohtuullisen hyvä alkaneelle viikolle lumetusta ei kannata kuitenkaan pysäyttää, sillä sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen ovat aikaa vievää puuhaa.

Myös Mökön rinne on valjastettu lumetuksen aloitusta varten. Rinteessä ”sojottavat” valmiina pitkät huiskat eli energiatehokkaat hybriditykit. Ne käynnistetään, kun kastepiste on vähintään -5 astetta. Jos luvattu kylmeneminen toteutuu, puhaltavat nämäkin tykit lunta ensi yön tullen.

Miten tykkilumi oikein syntyy? Korkeapaineinen vesi johdetaan lumitykin suuttimien kautta ilmaan. Matkalla maahan vesihiukkaset kiteytyvät lumeksi. Helppoa kuin mikä! ” Käytämme Himoksella lumetuksessa aina sääolosuhteisiin parhaiten sopivaa kalustoa. Pikkupakkasilla pyörivät puhallintykit ja kovemmilla pakkasilla käynnistämme myös hybridijärjestelmän”, liiketoimintajohtaja Jouni Ojala innostuu kertomaan.

Kuluneen syksyn aikana Himoksen lumetusjärjestelmää on jälleen laajennettu ja tehoa lisätty. Myös uusia lumitykkejä on hankittu. Investoinnin kokonaisarvo on lähes 300 000 euroa. Hiihtokeskusyrittäjien toivelistalla onkin ympärivuorokautinen pakkanen, yöllä mielellään -10 asteen paremmalla puolen, jotta järjestelmästä saadaan paras teho irti. Kauden avausta tähdätään viimeistään Itsenäisyyspäivään, mutta suosiollisella lumetussäällä avaus on mahdollista aiemminkin.

Artikkeli on julkaistu 4.11.2019