Tykit valmiina – vain pakkanen puuttuu

Tykit valmiina – vain pakkanen puuttuu

Missä pakkasukko luuraa? Tätä kysymystä pyöritellään näinä päivinä niin Himoksella kuin varmasti muuallakin eteläisen Suomen hiihtokeskuksissa ja talviliikuntapaikoissa. Marras-joulukuun aikana tykkipakkasia Himoksella on ollut vain noin 12 vuorokautta. Kaikki tämä jakautuen vielä viiteen eri jaksoon. Huh, on siinä ollut lumettajillamme käynnistystä ja sammutusta kerrakseen, sillä niin lumetuksen aloitus kuin sen lopetus ovat useita tunteja aikaa vievää puuhaa.

Lumitykit ja lumettajat ovat täydessä valmiudessa jatkamaan kesken olevaa urakkaansa – talven tekoa – vain pakkanen puuttuu. Lumetettavaa rinnepinta-alaa Himoksella on yhteensä reilut 60 hehtaaria. Lumetus- ja ilmaputkistoja rinteessä risteilee kilometritolkulla. Lumitykkien kokonaismäärä on noin 120 kappaletta. Yhtäaikaisesti optimisäällä niitä voi olla päällä 60-70 kappaletta.

Seuraavilla pakkasjaksoilla lumetus etenee länsirinteiltä kohti pohjoisrinteitä. Tosin vielä osa länsirinteistäkin on lauhan sään vuoksi ilman lunta. Himoksen kaikkien 26 rinteen lumettamiseen tarvitsemme keskimäärin reilut 30 lumetusvuorokautta.

Miten tykkilumi oikein syntyy? Korkeapaineinen vesi johdetaan lumitykin suuttimien kautta ilmaan. Matkalla maahan vesihiukkaset kiteytyvät lumeksi. Tähän kaikkeen tarvitaan kuitenkin pakkasta, nollakelissä tai plusasteilla tykin piipusta tulee vain vettä. Pikkupakkasilla (-3– -5 astetta) pyörivät puhallintykit. Hybridijärjestelmä vaatii pakkasta reilun -5 astetta. Toivelistallamme olisi ympärivuorokautinen pakkanen, yöllä mielellään -10 asteen paremmalla puolen, jotta järjestelmästä saataisiin paras teho ja tuotto irti. Myös tuulen suunnat ja ilman suhteellinen kosteus tulee huomioida lumetussuunnitelmia tehtäessä.

Himoksen joulun ja uudenvuoden sesongissa laskettiin lauhasta alkutalvesta huolimatta peräti 10 rinteellä. Vaikka rinteistä neljä onkin Lumilan pikkurinteitä ja yksi pulkka/tuubimäki, on näinkin monen rinteen lumetuksen onnistuminen haastavilla pätkäpakkasilla ollut melkoinen taidonnäyte Himoksen lumettajilta.

Nyt kaikki peukut pystyyn pidemmälle kunnon pakkasjaksolle!

Artikkeli on julkaistu 8.1.2020